Historiaa

 

 

SUKUSEURAN HISTORIASTA

 

 

Juuret 1500-luvulla

 

Karjalan kannaksella oli 1500-luvun jälkipuoliskolla jatkuvasti rajaseudulla levotonta.

Niinpä Ruotsin valtio muodosti paikallisista talonpojista 10-12 talollisen ryhmiä, joita nimitettiin tiedustelijatalonpojiksi eli vakoojiksi.

Tunnustukseksi ja palkaksi vaarallisesta ammatista talonpoika sai vapautuksen veroista määrävuosiksi ja verovapaus voitiin tarvittaessa uusia. Ensimmäinen verovapaus myönnettiin Olli Ollinpoika Hauhialle 10.10.1573.

Venäläisten tehtyä hävitysretken Suomeen 1591, Klaus Fleming suunnitteli vastaretkeä, jossa mukana Olli Hauhian ryhmässä 10 jääskeläistä talonpoikaa, ja yksi heistä oli Heikki Lallukka. Hänet mainitaan vapaatilallisena vuoden 1593 tilikirjassa: "Kokoveroja 2/3, savuja 1, jousia 1" ; eli naimisissa ja oli talollinen. Vapaakirjassa ei kuitenkaan ole mainintaa kylästä eikä talosta.

Sukututkija Heljä Pullin aineistossa on mainittu 1600-luvulla henki- ja tuomiokirjoissa useita Lallukka-nimisiä henkilöitä, joiden sukulaisuussuhde on epäselvä, ja vanhimpaan Räisälän Lallukkaan on Heikki Lallukasta vajaa sata vuotta.

Sittemmin sukututkimuksella on päästy kirjattuihin , tutkittuihin tietoihin 1600-luvun lopulle, jolloin Räisälän Tiurissa mainittiin kaksi veljestä Niilo ja Tahvo Lallukka.  Lallukan neljä sukuhaaraa on Karjalaliiton edesmenneen tutkijan,  Heljä Pullin mukaan lähtöisin Niilo Lallukasta, joka on toinen mainituista veljeksistä. Ilmeisesti Tiurin-Aholan Lallukat ovat Niilo Lallukasn jälkeläisiä ja Hovimäen Lallukat ovat Tahvo Lallukan jälkeläisiä.

Kun tiedetään tutkimuksen vaikeus, kun kirjoitettu ja rekisteröity teksti oli pitkään vieläpä 1900-luvun alulla jokseenkin epäloogista on sukuseuran tiedoissa vaikeaa päästä kauemmaksi meenneisyyteen tuosta  ajankohdasta, jolloin Niilo Lallukka olisi syntynyt (1683).

Sensijaan myöhemmät sukututkijat, Kerttu Javanainen ja Kalevi Lallukka, ovat saattaneet sukututkimuksen aina 2007-luvulle. Määrällisesti tuon jälkeen tapahtuneita lisäyksiä on niin vähän, ettei ole katsottu aiheelliseksi saattaa niitä niitä rekistereihin.

 

 

LALLUKAN SUKUSEURA RY:N HISTORIAA

Sukuseura perustettiin vuonna 1989 ja siihen kuului 20 v myöhemmin  noin 75 jäsentä.

Väestörekisterin mukaan vuoden 2008 alussa Suomessa ja ulkomailla oli Lallukka-nimisiä 500 henkilöä.